Loading...
Home/Egypte vakanties en rondreizen, Reisthema bootreizen/Rondreis Egypte 8 dagen met Nijlcruise Cairo piramides

Project Description

Deze klassieke rondreis door Egypte voert je langs piramides, tempels en zo veel meer…

Met Nijlcruise vanaf €840,- per persoon*

Beleef het echte Egypte in deze afwisselende achtdaagse rondreis met bezoek aan de piramides in Cairo, de sfinx, het museum en met Nijlcruise langs Aswan en Luxor.

Het opdoemen van de piramides in Caïro vanachter de wolkenkrabbers is even indrukwekkend als bizar, evenals de unieke kunstschatten die Cairo rijk is. Na je bezoek aan Caïro maak je vanuit Aswan de cruise en vaart langs dorpjes en plaatsen aan De Nijl waar de wereldberoemde tempels van Philae, Kom Ombo en Edfu staan. Je eindigt je rondreis in Luxor waar je de tempels van Luxor en Karnak en de Kolossen van Memnon bezichtigt. Je gaat naar de Vallei der Koningen en bezoekt daar de tempel van Koningin Hatsjepsoet en bewondert drie graftombes van binnen. Sluit je reis af in het schitterende Jolie Hotel & Spa op Kings Island in Luxor.

*Prijs landarrangement exclusief vluchten. Wij boeken de vluchten die het beste bij jouw individuele wensen passen. Prijzen variëren van EUR 350,– tot EUR 850,– per persoon, afhankelijk van de airline, de route en het moment van boeken. Zie meer hierover na de reisbeschrijving.

Wil je jouw reis met een paar extra dagen verlengen in een comfortabel hotel in Luxor aan De Nijl, of aan de Rode Zee? Laat ons weten!

Liever mee met de groepsreis? Op 6 oktober 2024 staat onze complete 8 daagse groepsreis gepland. 

Mondi Reizen 

Mondi Reizen is al meer dan 25 jaar actief als Egypte specialist. Wij bieden privé rondreizen en groepsreizen waarbij jouw ontdekkingstocht voorop staat.

Je krijgt:

Een onvergetelijke indruk van het antieke én moderne Egypte.

Persoonlijke meet & assist, privé- transfers en transport en professionele Engelstalige privé gids / Egyptoloog.

Ontspannen rondreis en cruise over De Nijl langs piramides, tempels en steden. Comfortabele accommodaties met heerlijke Midden- Oosterse keuken.

Persoonlijk contact voor, tijdens en na deze indrukwekkende reis

Mondi Reizen is lid van de VvKR. Je gaat verzekerd op reis met de garanties van de SGR, SGRZ en van het Calamiteitenfonds.

Cairo en de piramides van Gizeh

Caïro is de levendige hoofdstad van Egypte, ze staat vooral bekend om de piramides en de sfinx. Een Egyptische piramide is gebouwd als grafmonument voor farao’s, de toenmalige heersers van Egypte. De farao werd na de dood gemummificeerd en met kostbaarheden en persoonlijke bezittingen in het binnenste van de piramide gelegd. De piramide van Cheops is de grootste van de drie piramides en het enige bouwwerk van de antieke wereldwonderen dat vandaag de dag nog overeind staat, desgewenst kun je naar binnen! Bezoek zeker ook het Egyptische museum, waar het gouden masker van Toetanchamon ligt.

In Cairo kun je de Citadel en haar moskee bezichtigen en slenteren langs de vele stalletjes van de Khan el Khalili soukh. Of ga naar een leuk lokaal restaurantje, zonder te praten verraden de geuren en kleuren al dat je in het Midden Oosten bent. Wil je iets vragen, dan zijn de mensen heel vriendelijk en helpen ze je graag.

Het bekendste beeld ter wereld?

In Gizeh, net buiten Cairo, staan de drie grote piramides met de sfinx ernaast. De sfinx is het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld, het is 73 meter lang en 20 meter hoog. Het beeld staat met de rug naar de piramide van Chefren. Een van de huidige aannames is dat de sfinx door farao Chefren gebouwd zou zijn om de bouwdatum van zijn piramide voor eeuwig vast te leggen. Deze datum zou bepaald zijn met de positie van de sterren Sirius en Procyon in combinatie met het sterrenbeeld Leeuw. Er bestaan nog veel onduidelijkheden over de sfinx, tal van theorieën over het ontstaan en de vorm ervan doen de ronde. Vaak denken mensen dat er nog ruimtes binnen of onder de sfinx bestaan. Dit komt doordat oude teksten in Egypte een beschrijving geven van een verborgen kamer.

Het verband tussen astronomie en architectuur zal volgens Egyptologen steeds meer geheimen van het oude Egypte blootleggen.

De Alabaster Moskee

De moskee van Mohammed Ali, ook wel de Alabaster Moskee genoemd, is de bekendste moskee van Cairo. De stijl van deze moskee is Ottomaans, tussen 1830 en 1848 gebouwd op oude Mammelukse gebouwen op de top van de Citadel in het oostelijke en islamitische gedeelte van Caïro. De Moskee is gebouwd in opdracht van Mohamed Ali Pasha ter herinnering aan de oudste zoon van Mohammed Ali, Tusun Pasha, die in 1816 is overleden. Het was de grootste moskee ter wereld tot in de eerste helft van de 19e eeuw, zijn silhouet en twee minaretten maken het nog steeds de best zichtbare moskee in Caïro.

Oud Cairo en De Koptische Wijk

Het fort van Babylon wordt vaak de geboorteplaats van Caïro genoemd. Het is het oudste deel van de stad daterend uit de Bronstijd, de Romeinen controleerden  er later het verkeer en de handel langs de Nijl. Koptisch Caïro is een klein gebied binnen Oud Cairo met veel belangrijke christelijke monumenten, zoals de beroemde Hangende Kerk. De Hangende Kerk dankt haar naam aan het feit dat zij zich boven een oude Romeinse poort bevindt.

In de Bijbel neemt het rijk van de farao’s een belangrijke plaats in, voor Kopten is Egypte heilig land. Dit vanwege de reis die Jozef en Maria met Jezus door het land aan De Nijl maakten om veilige toevlucht te vinden voor de Israëlische Koning Herodes, die alle jongetjes van maximaal twee jaren oud liet doden. Bezoek ‘Cavern Church’ met de waterbron, waaruit de familie volgens overlevering heeft gedronken en de stenen vloer waarop Jezus sliep en zijn eerste stappen zette.

Memphis & Sakkara

Memphis ligt op de westelijke oever van De Nijl op ongeveer 20 km van Cairo. Memphis was de hoofdstad van het Oude Koninkrijk, maar ook in het Nieuwe Koninkrijk nam de stad een voorname plaats in. Helaas is van de stad Memphis weinig bewaard gebleven, er zijn nog resten te vinden van wat waarschijnlijk de grootste tempel was, de tempel van Ptah. In het kleine bijbehorende museum zijn vooral beelden te zien. Indrukwekkend is het gigantische beeld van Ramses II.

Sakkara was de bijbehorende dodenstad van Memphis. In het gebied liggen enkele piramiden, waarvan de trappiramide de bekendste is. Het gaat hier om de piramide gebouwd door de farao Djoser, de eerste koning van de 3e dynastie en ontworpen door zijn vizier Imhotep. Voor archeologen is Sakkara een zeer interessant opgravingsgebied, waar nog steeds nieuwe vondsten worden gedaan.

Trap naar de eeuwigheid

Sakkara was de dodenstad van Memphis. Weinig plaatsen zijn zo belangrijk in de menselijke geschiedenis als Sakkara vanwege haar trappiramide en het omliggende gebied. De piramide, door farao Djoser rond 2650 jaar voor onze jaartelling gebouwd en ontworpen door zijn vizier Imhotep, vormt een monumentale mijlpaal in de architectuur van steenbouw. Zandsteen werd voor het eerst gebruikt voor de bouw van een piramide, bedoeld als graftombe. De tombe werd een symbool van goddelijkheid van de farao en zijn voortleven in de eeuwigheid, de stappen van de piramide symboliseerden daarom een trap naar boven om de hemelse toetreding mogelijk te maken.

Imhotep was behalve architect ook filosoof, dokter en meer en werd later vanwege zijn genius zelf tot een god verheven.

(Grand) Egyptisch Museum

Het huidige Egyptisch Museum, in 1902 opengesteld voor publiek, is het oudste archeologische museum in het Midden- Oosten. Het huisvest een uitgebreide collectie van antiquiteiten van de pre- dynastieke periode tot aan de laat Grieks- Romeinse tijd. Onder de unieke topstukken bevinden zich het masker van Toetanchamon, het Narmer Palette die de eenwording van Opper en Neder Egypte onder een Koning memoreert en prachtige beelden van onder andere Farao Cheops, die de grootste piramide van Gizeh liet bouwen.

Er wordt al geruime tijd gebouwd aan het nieuwe ‘Grand Egyptian Museum’, gelegen net buiten Cairo naast de piramides op het Gizeh plateau. Het wordt het grootste museum ter wereld dat gewijd is aan één enkele beschaving. De bedoeling is dat het museum in 2024 opent, men verwacht 15.000 bezoekers per dag te kunnen verwelkomen. Meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar…

Nationaal Museum van Egyptische Beschaving

Het Nationaal Museum van Egyptische Beschaving in Cairo is recentelijk geopend en maakt deel uit van het masterplan om meer gespecialiseerde musea bij elkaar te brengen in Cairo. Dit Nationaal Museum zal dan ook naast het huidige Egyptisch Museum en het Groot Egyptisch museum toegankelijk zijn.

In het Nationaal Museum zijn meer dan 100.000  voorwerpen tentoongesteld. Het museum is per thema ingericht; een deel betreft de geografische en fysieke staat van Egypte en De Nijl; een deel gaat over het dagelijkse leven; een deel over de staat en de farao en een laatste deel richt zich op Amarna- kunst. SCHITTEREND is de mummiecollectie die onder in het museum is ondergebracht. Meer dan voldoende te beleven, trek er een extra dagje in Cairo voor uit!

Resort in Cairo

Bij de achtdaagse rondreis slaap je in beginsel drie nachten in Cairo. Wij hebben het Pyramids Park Resort als basishotel gekozen vanwege de rust en de ruimte die dit comfortabele resort biedt. Je hoort het drukke verkeer in en rond Cairo nauwelijks en na de intensieve bezoeken aan de piramides, het museum en andere uitstapjes kun je hier heerlijk relaxen, wat zwemmen en rustig een wijntje drinken. Het ontbijt en diner zijn voortreffelijk verzorgd. Het resort ligt dicht bij het Gizeh plateau, waar de piramides en het Grand Egyptian Museum zijn gelegen. De afstanden zijn hierdoor kort. Het hotel heeft recentelijk een uitgebreide renovatie ondergaan, kwaliteitsverbeteringen die nog niet tot uiting zijn gekomen in de waardering op de bekende boekingplatforms!

Heb je een ander hotel op het oog? Wij zetten vaak het Steigenberger El Tahrir Hotel, het Ramses Hilton, het Sheraton Cairo Hotel en het Grand Nile Tower Hotel in. Laat ons je voorkeuren weten!

Varend van plaats naar plaats…

Een cruise over De Nijl maakt je rondreis extra bijzonder, in alle comfort zie je het Nijllandschap aan je voorbij trekken. Je beschikt over je eigen cabin met balkon en je kunt gebruik maken van het zonnedek met zwembad aan boord. Inbegrepen zijn een heerlijk gevarieerd ontbijt-, lunch- en diner- buffet, de service en verzorging zijn voortreffelijk. Eerste stop is bij Kom Ombo, vervolgens bezoek je Edfu met paard en wagen. Je passeert de Esna sluis en gaat naar de tempels van Luxor en Karnak. De boot vertrekt pas de dag na boarding, ‘s morgens heb je tijd om het Nubische dorp te bezoeken, of de excursie naar Aboe Simbel te maken.

Wij bieden nilecruisers aan, maar kunnen ook dahabiya’s boeken. Dit zijn kleinere houten schepen die zeilend De Nijl op en af gaan. Vanaf 2023 bieden wij ook 7 en 8 daagse cruises aan en cruises die vanuit Aswan over het Nassermeer naar Aboe Simbel varen. Prachtige bestemmingen, perfect voor in het voor- en najaar.

Nubische dorp

Voor vertrek van het schip richting Luxor kun je eerst een uitstapje maken naar het kleurrijke Nubische dorp. Het dorp lag voorheen zuidelijker richting Soedan, maar als gevolg van de aanleg van de Hoge Dam en de stijging van de waterstand in het Nassermeer moest het dorp verhuizen.

In een felucca zeil je stroomopwaarts richting de Hoge Dam waar je overstapt op een motorbootje dat je verder naar het dorp brengt. Ontmoet de vriendelijke Nubiërs en maak kennis met hun unieke levensstijl, taal, cultuur en tradities!

Aboe Simbel, een berg verzet

Aboe Simbel behoort tot de meest opmerkelijke tempels van de Oude Egyptenaren. De twee tempels werden uit een berg gehakt door Ramses II in de 13e eeuw v.Chr. Hij deed dit om zichzelf en zijn koningin Nefertari te eren, maar ook om indruk te maken op zijn Koesjitische zuiderburen (nu Soedan).

Waar de tempels staan is niet de plek waar ze zijn gevonden. Door het bouwen van de Aswandam in de zestiger jaren zouden de tempels namelijk onder water verdwijnen. UNESCO en National Geographic zetten een grootschalig reddingsplan op touw en zaagden de tempels en het beeld van Ramses II in stukken. De blokken werden 200 meter verder van de rivier en 65 meter hoger opnieuw in elkaar gezet. Ter plaatse werden twee grote betonnen koepels gebouwd, die aan de buitenkant zijn bekleed met natuurlijke steen. De tempels werden hier ingeschoven, letterlijk is een berg verzet…

Kom Ombo, gewijd aan twee goden

Kom Ombo is een oud Egyptisch heiligdom, de tempel ligt langs De Nijl tussen de steden Aswan en Luxor. Je bezoekt deze als eerste wanneer je vanuit Aswan richting Luxor vaart. Al vanaf het water is de indrukwekkende tempel goed zichtbaar, je krijgt dan ook ruim de tijd om hem te bezoeken.

Kom Ombo is bijzonder, omdat het een dubbeltempel is. De éne kant is gewijd aan de valkengod Horus en de andere kant aan de krokodillengod Sobek. Het meest opmerkelijk zijn de enorme lotuszuilen en reliëfs aan de buitenkant, ze zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Midden in de tempel bevindt zich een nilometer, hiermee kon men de waterstand van De Nijl meten en aan de hand daarvan de hoogte van de belasting voor de boeren bepalen. Hoe meer regen, hoe hoger het waterpeil, des te beter de oogst.

Triade van Amon, Moet en Chonsoe

Het tempelcomplex van Karnak is GROOT, de grootste antieke tempel met de grootste obelisk van heel Egypte. Rond 2055 voor Christus is het complex  gebouwd ter ere van de drie-eenheid van oergod Amon, godin Moet en hun kind Chonsoe.

Karnak bestaat eigenlijk uit meerdere tempelcomplexen. De tempel voor Amon is de grootste, indrukwekkend zijn de talloze metershoge zuilen. Het tempelcomplex van Moet is gewijd aan de moedergodin Moet. Het is kleiner dan de tempel van Amon, maar zeer de moeite waard om je in te verdiepen.

Wanneer je er bent, ga naast een zuil staan (deze niet aanraken). Voel de stralingswarmte van het zandsteen en kijk dan omhoog…

Vruchtbaarheidsprocessies naar Luxor

De tempel van Luxor (vroeger Thebe) is een van de mooiste en belangrijkste tempels uit het antieke Egypte, net als Karnak is deze ook ter ere van de triade gebouwd. Let op de ommuring met reliëfs die rituelen afbeelden, alle ten teken van vruchtbaarheid.

De tempels van Karnak en Luxor zijn verbonden door een bijna drie kilometer lange en 3400 jaar oude weg, de Laan der Sfinxen. Langs beide kanten staan honderden sfinxen met menselijke hoofden. Hier werden processies gehouden, zoals op het historische Opet-festival. Daarin brachten de oude Egyptenaren een traditionele boot met standbeelden van de goden Amon, Moet en Chonsoe over de weg van de tempel van Karnak naar de tempel van Luxor. Hiermee werd de jaarlijkse overstroming van de Nijl geëerd die ervoor zorgde dat het gebied in de omgeving vruchtbaar was voor landbouw.

De Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen ligt op de Westoever van Luxor, vroeger de stad Thebe in Opper- Egypte. De farao’s uit het Nieuwe Koninkrijk wilden hier in de vallei begraven worden, omdat de zon dagelijks in het westen onderging en de volgende dag als herboren weer opkwam in het oosten. De farao’s zouden op dezelfde manier weder opstaan uit hun graf.

In de vallei zijn wereldberoemde farao’s begraven, zoals Ramses II, Toetanchamon en Seti I. De tombes hebben lange aflopende gangen die uitkomen in grafkamers, verwonder je over de beeltenissen die prachtige verhalen over het leven van de betreffende farao vertellen. Tijdens je bezoek bezichtig je standaard drie tombes. Soms worden graven gesloten om te rusten en te worden gerestaureerd, vraag je gids naar de mooiste tombes.

De tempel van Koningin Hatsjepsoet

In de Vallei der Koningen ligt de tempel van Koningin Hatsjepsoet. Wanneer het oude Egypte aan bod komt, gaat het heel vaak over de grote farao’s, de hoge ambtenaren en de priesters en hun goden. Veel minder vaak hebben we het over de belangrijkste vrouw van het land, de Koningin.

In 2007 werd door de Egyptische egyptoloog Zahi Hawass het nieuws bekend gemaakt dat in de Vallei der Koningen de mummie van Koningin Hatsjepsoet was gevonden. Hatsjepsoet (‘De Eerste onder de Edele Vrouwen’) is na Nefertiti en Cleopatra de bekendste vrouw uit de Egyptische geschiedenis. Ze regeerde van ca. 1479 tot 1458 voor Christus, eerst als regentes van haar schoonzoon Thoetmosis III en later alleen. Hatsjepsoet was een machtige Farao. Hoewel hun sociale en economische mogelijkheden wat beperkter waren dan van mannen, stonden Egyptische vrouwen al in de oudheid bekend als de meest zelfstandige uit die tijd.

Koningsvallei van boven zien?

Dat kan… en zelfs bij zonsopgang! Boek je uitstapje met de heteluchtballon wanneer je in Luxor bent en je een vrije ochtend te besteden hebt. Sta vroeg op en je word met bootjes over De Nijl gebracht naar de plek waar de ballonnen gezamenlijk opstijgen. Is de wind gunstig en zijn de omstandigheden goed, dan wordt ‘sein veilig’ gegeven en ga je met meerdere ballonnen de lucht in. Geniet van het prachtige uitzicht over de Nijl, de woestijn en de Koningsvallei!

NB. Houd er rekening mee dat door de autoriteiten kan worden besloten dat er veiligheidshalve niet gevaren kan worden.

Hathor van Dendera

Wil je je meer verdiepen en reizen door de dynastieën? Breng een bezoek aan het aan Hathor gewijde tempelcomplex van Dendera, een belangrijke stad al in het oude Opper- Egypte. Prachtig bewaarde tempels waar door bijna alle vorsten in de oude tijd, in de Ptolemeische periode en later door de Romeinen hun stempel is gedrukt, getuige de uitbundige inscripties die vertellen van haar lange geschiedenis. Indrukwekkend is het hemelgewelf met de dierenriem die een weergave geeft van de nachthemel in het jaar 50 voor Christus. De oude Egyptenaren waren vooral geïnteresseerd in tijdrekening, belangrijk voor de tijdsbepaling van vieringen.

Neem een dagje extra en bezoek Dendera op ongeveer 80 kilometer ten noorden van Luxor, combineer het met Abydos!

Abydos

Voor de liefhebber… combineer je bezoek aan Dendera met Abydos, een van de oudste en belangrijkste archeologische plaatsen van het Oude Egypte. Gesitueerd  in Opper- Egypte op de Westbank van De Nijl naast bijbehorende necropolis Umm El- Qaab kijkt Abydos uit over een woestijnvallei, waarvan gedacht werd dat het de passage naar het dodenrijk vormde. De tempel is gewijd aan Osiris, de god van de dood, wederopstanding en vruchtbaarheid. Hier waren dan ook de begraafplaatsen van de vroegste farao’s van Egypte.

Met haar vele monumenten heeft Abydos misschien meer dan welke andere plek ook ons begrip van het Oude Egypte gevormd. Getuige de opgraving van  boottombes; graven van boten die met hun boeg naar de Nijl gericht waren bestemd om de farao naar het hiernamaals te brengen.

Overnacht met uitzicht over De Nijl

Luxor is “man- made”, indrukwekkend door de Vallei der Koningen en tempels van Luxor en Karnak verbonden door de sfinx avenue. Maar Luxor biedt ook prachtige vergezichten over De Nijl met haar groene oevers en dadelpalmen die kleurig afsteken tegen de achtergrond van zand en woestijngebergten. Vanwege dit decor hebben wij voor de overnachtingen in Luxor het Jolie Ville Hotel & Spa Kings Island geselecteerd, jouw privé- eiland midden in De Nijl.

Het hotel spreekt ons vooral aan door het vriendelijke personeel, de prettige sfeer onder gasten en rust om te genieten. Er zijn familiekamers en (connecting) double rooms, elk met eigen terras en uitzicht op de mooi aangelegde tuinen. Ontspan in een van de drie infinity- pools met uitzicht op de Nijl en vermaak je in de spa- en fitnessruimte, tennisbanen, bars, loungeruimtes en restaurants. De Midden- Oosterse keuken vinden wij geweldig, heerlijke en gezonde mezze voor ontbijt, lunch en diner… lekker met een glaasje lokale wijn bij het ondergaande zonnetje.

Arabische smaakmakers

In Egypte worden als voor- en hoofdgerechten mezze gegeten, kleine gerechtjes die je met elkaar deelt. Het is niet alleen het appetijtelijke eten, maar vooral de manier van leven. Het staat voor gulheid, vrijgevigheid en gastvrijheid. Egypte heeft onder de Midden- Oosterse keuken haar eigen smaakmakers. Als ontbijt eten de Egyptenaren gekookte bonen, olie en knoflook overgoten met citroensap. Of falafel, in olie gebakken balletjes van kikkererwten geserveerd in platte broden met sesamsaus. Hoofdgerechten in Egypte zijn gevulde aubergines, kebab, kofta of kip met rijst. Zoetigheid of fruit ronden de maaltijd af, zowel bij ontbijt, lunch, als na het diner. De veganistische en vegetarische eter heeft volop keuze.

In Egypte wordt veel thee (met munt en honing) en koffie gedronken. In de hotels kun je alcoholische dranken bestellen, in restaurants doorgaans niet. Wij hebben diverse restaurants geselecteerd, echte familierestaurants waar het druk is met lokale inwoners. Zij weten precies waar ze moeten zijn…

Sea as far as the eyes can see

Wil je jouw klassieke 8 daagse rondreis verlengen met een paar dagen aan zee? Dat kan, vraag ons naar de mogelijkheden. Vanuit Luxor is het ongeveer 3,5 uur rijden naar de Rode Zee, wij kunnen je daarvoor privé- transfers aanbieden.

Aan zee kun je naar verschillende gebieden gaan, zoals El Gouna, Hurghada, Makadi Bay, Sahl Hasheesh, Soma Bay en Port Safaga. Hurghada is druk en volgebouwd. El Gouna, Sahl Hasheesh en Makadi Bay zijn nieuwe gebieden. Port Safaga aan de Soma Bay vinden wij het aantrekkelijkste als je meerdere dagen, of een week beschikbaar hebt. Wil je maximaal twee dagen verlengen, dan raden wij het Golden Beach Hotel even ten Noorden van Hurghada Airport aan vanwege haar prettige ambiance, vriendelijke personeel, heerlijke faciliteiten en direct aan zee gelegen privé- strand. Handigheidje is om op de voorlaatste dag (meestal zaterdag) naar zee te gaan en dan met Transavia terug te vliegen op zondag. Je hebt hierdoor een dag aan zee extra.

Baden in oases?

Wil je baden in oases en overnachten in de woestijn? Las na je bezoek aan Cairo dan een excursie in naar de Westelijke woestijn en Siwa. Siwa is Egyptisch, maar vooral Noord-Afrikaans. Berbers zijn van oudsher de inheemse bevolking.

Je bekendste voorganger was Alexander de Grote. Na de verovering van Egypte en het stichten van Alexandrië maakte Alexander met zijn gevolg de reis door de Westelijke woestijn om het beroemde orakel van Amun in Siwa te raadplegen. Het orakel lag dicht bij een waterbron, ‘de bron van de zon’ gelegen. Neem in Siwa een bad in ‘Cleopatra’s pool’, een bad gevoed door een natuurlijke warmwaterbron, waarvan gezegd wordt dat Cleopatra er zelf in gebaad heeft. Je maakt de reis naar Siwa door de Witte Woestijn met door wind uitgesneden kalksteenformaties die verschijnen als dierenfiguren en paddenstoelen. Tijdens je tocht reis je door de Walvisvallei, een voormalig zeebed waar fossiele resten van walvissen bewaard zijn gebleven.

De vanaf prijs voor de 8 daagse rondreis betreft het landarrangement uitgaande van 4 personen zonder vluchten.

In de pakketreis zijn inbegrepen:

 • Internationale en binnenlandse vluchten (incl. luchthavenbelasting)
 • Alle transport en airporttransfers met privé chauffeur en auto met airconditioning (mini- bus bij groepen)
 • Totale reisbegeleiding door professionele Engels sprekende gids / Egyptoloog (Nederlandstalig tegen meerkosten)
 • Comfortabele accommodaties met tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt
 • Maaltijden zoals genoemd in het programma.
 • 5- Sterren Nijlcruise op basis van full-board (ontbijt, lunch en diner exclusief drankjes).
 • Excursies en entreegelden volgens programma.
 • SGR reisgarantie en dekking Calamiteitenfonds

Wij adviseren en boeken de vluchten die qua beschikbaarheid en prijs het beste bij het reisprogramma passen. Wil je zelf vluchten boeken? Dat is mogelijk, in dat geval neem je alleen het landarrangement af.

In de pakketreis zijn niet inbegrepen:

 • Visumkosten (voor ong. €35.00 p.p. te koop bij aankomst op de luchthaven in Cairo. Je word hierbij geholpen door onze vertegenwoordiger)
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Fooien (zie onder tips)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekeringen

Als je een annuleringsverzekering afsluit, dekt deze bij annulering om een geldige reden de kosten van de pakketreis voor 100%.  Desgewenst kunnen wij verder adviseren en doorverwijzen naar een verzekeraar.

Prijs 8- daagse klassieke privé rondreis vanaf €840,- per persoon. 

De genoemde vanaf- prijs geldt voor het landarrangement gebaseerd op 4 personen.

Onze pakketreizen zijn gebaseerd op de landarrangementen en vluchten. Na aanvraag van een offerte worden de vluchten die het beste bij het landarrangement passen afzonderlijk en met transparante prijzen in ons voorstel aangegeven. Advisering en boeking van vluchten doen wij kosteloos. Vluchten kunnen ook zelf geboekt worden, dan wordt alleen het landarrangement afgenomen.

De beschikbaarheid en prijzen van vluchten fluctueren op het moment sterk, prijzen zijn na corona sterk gestegen tot wel 50%. Vroeg- boeking is doorgaans goedkoper dan last- minute boeking. Ook indirecte vluchten met een tussenstop zijn goedkoper. Vraag naar de mogelijkheden.

Boeken & annuleren

Na aanvraag brengen wij vrijblijvend offerte uit met een voorstel dat is aangepast op jouw wensen en situatie. Boeking heeft niet plaats anders dan na uitdrukkelijke instemming met de uitgebrachte offerte. VvKR reisvoorwaarden zijn van toepassing op alle aangeboden pakketreizen.

Bij boeking van deze modulaire reis, zijn op ieder onderdeel verschillende annuleringsvoorwaarden van toepassing. Na uitgifte van de vliegtickets worden, behoudens verzekering en in geval van enkele uitzonderingen, de kosten door airlines niet gerestitueerd. Voor wat betreft de hotels, transport en excursies en andere onderdelen van het landarrangement geldt het volgende: bij annulering t/m 56 dagen voor vertrek bedragen de  annuleringskosten 50% van de reissom; bij annulering van 55 t/m 28 dagen voor vertrek bedragen de annuleringskosten 75% van de reissom en bij annulering van 27 dagen t/m de dag van vertrek bedragen de annuleringskosten 100% van de reissom.

Als je een annuleringsverzekering afsluit, dekt deze bij annulering om een geldige reden de kosten van de pakketreis voor 100%.  Desgewenst kunnen wij verder adviseren en doorverwijzen naar een verzekeraar.

In de praktijk doen wij ons uiterste best om ten gunste van de reiziger van de voorwaarden af te wijken, zoals bij annulering binnen een maand voor vertrek.

Pakketreis inclusief landarrangement en vluchten

De genoemde vanaf- prijs geldt voor het landarrangement. Onze pakketreizen omvatten de landarrangementen en vluchten. Na aanvraag van een offerte worden de vluchten die het beste bij het landarrangement passen afzonderlijk en met transparante prijzen in ons voorstel aangegeven. Advisering en boeking van vluchten doen wij kosteloos. Vluchten kunnen ook zelf geboekt worden, dan wordt alleen het landarrangement afgenomen.

Wij boeken bij onder andere:

 • Egyptair & Nile Air
 • Austrian Airlines
 • Swiss Airlines
 • LOT Airlines
 • Turkish Airlines
 • Transavia
 • etc.

De beschikbaarheid en prijzen van vluchten kunnen van dag tot dag sterk fluctueren. Vroeg- boeking is doorgaans goedkoper dan last- minute boeking, in het hoogseizoen in Egypte (oktober-april, mn december) zijn vluchten duurder dan in het laagseizoen (mei-september). Indirecte vluchten met een tussenstop zijn goedkoper. Vraag naar de mogelijkheden.

Heb je een hotel, B&B, of eco- lodge op het oog? Vertel ons, wij kunnen jouw favoriete accommodatie boeken en in de pakketreis aanbieden.

Wij hebben in verschillende prijsklassen hotels en resorts geselecteerd. Keuzes zijn gemaakt op basis van een prettige ambiance, nette bejegening door personeel, kwaliteit van de keuken, faciliteiten, locatie in de stad en/ of aan zee, privacy en rust.

Standaard maken wij gebruik van de volgende hotelaccommodaties:

Cairo 

 • Pyramids Park Resort Cairo
 • Oasis Hotel & Spa Cairo
 • Sheraton Cairo Hotel
 • Grand Nile Tower Hotel
 • Ramses Hilton Hotel & Casino
 • Steigenberger Hotel El Tahrir Cairo

Aswan

 • Basma Hotel Aswan
 • Pyramisa Island Hotel
 • Citymax Aquapark Hotel Aswan
 • Movenpick Aswan Hotel & Resort

Luxor

 • Jolie Ville Hotel & Spa Kings Island Luxor
 • Sonesta St George Hotel Luxor
 • Steigenberger Resort Achti Luxor

Hurghada (of andere badplaats naar wens)

In en rond Hurghada kun je in verschillende gebieden aan de kust verblijven, kijk bijvoorbeeld eens naar El Gouna, Sahl Hasheesh, Makadi Bay, Soma Bay en Port Safaga.

Wij maken oa gebruik van de volgende hotels:

 • Hurghada Golden Beach Resort (aanbevolen 4* resort gelegen boven Hurghada)
 • Hurghada Long Beach Resort
 • Tropitel Sahl Hasheesh
 • Steigenberger Aqua Magic Red Sea
 • Pyramisa Beach Resort Sahl Hasheesh
 • Solymar Soma Beach Resort (aanbevolen 4* resort gelegen aan Soma Bay)
 • Kempinski Hotel Soma Bay
 • Premier Le Reve Hotel & Spa Adults only (aanbevolen 5* resort gelegen aan Soma Bay)

Heb je een ander hotel, B&B, of eco- lodge op het oog? Vertel ons, wij kunnen jouw favoriete accommodatie voor je boeken.

Wil je deze rondreis verlengen met een paar dagen in Luxor, of Aswan? Wil je de woestijn in en baden in oases? Of wil je je reis uitbreiden met een strandvakantie aan De Rode Zee in Hurghada, Port Safaga, Marsa Alam of andere badplaats? Neem contact met ons op, dan stemmen wij de reis af op jouw wensen en budget.

Tips om je reis compleet te maken in Cairo:

 • Een dinercruise op De Nijl
 • Bezoek aan de avond lichtshow bij de Gizeh piramides
 • Entree in de piramide van Cheops
 • Bezoek aan de Soukh/ Grand Bazar, Citadel en de Koptische wijk
 • Excursie naar de trappiramide en de Nekropolis van Djoser in Memphis en Sakkara
 • Een dagexcursie (10 uur) naar Alexandrië, de stad gebouwd door Alexander de Grote

Of vanuit Aswan en Luxor:

 • Boek een excursie naar Aboe Simbel vanuit Aswan
 • Geniet van een felucca- zeiltocht naar Elephantine Island en Nubische dorp
 • Maak een hete luchtballonvlucht boven de Koningsvallei en geniet van de opkomende zon en het uitzicht over de woestijn rondom Luxor

Mondi wil alternatieven voor vliegreizen bieden. Een aantrekkelijk alternatief voor de vlucht van Cairo naar Aswan is de nachttrein. Ook kan overdag van en naar Cairo en tussen Aswan en Luxor met de trein worden gereisd. Laatst genoemde traject duurt 4 uur en biedt prachtige vergezichten over De Nijl. Leuk om te doen, vraag naar de mogelijkheden.

Deze rondreis betreft een individuele reis die op maat wordt samengesteld. Wijzigingen in het programma zijn naar wens mogelijk.

Twee keer per jaar organiseren wij een groepsrondreis, deze staan nu gepland op:

Zondag 5 maart 2023 – zondag 12 maart 2023

Zondag 8 oktober 2023 – zondag 15 oktober 2023

Wil je meer informatie over de groepsreizen? Neem gerust contact met ons op.

Beste reistijd

Egypte heeft een Middellands Zeeklimaat met een hete, droge zomer en een zachte winter. Voor ons lijken de zomertemperaturen erg hoog maar de lucht is er veel droger dan in Nederland en daardoor veel beter te verdragen. Regenen doet het vrijwel nooit in Egypte. Soms valt er in januari of februari in Cairo een enkele bui.

Voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Egypte. In de zomer is het erg warm, met name in het zuiden. Advies is dan de bezoeken vroeg te doen en daarna te ontspannen aan zee, of aan het zwembad in jouw resort.

Een geldig paspoort is vereist dat na terugkomst nog tenminste 6 maanden geldig is.

Het visum wordt bij aankomst op de luchthaven in Egypte geregeld, de kosten hiervoor bedragen circa US$ 35.00 of EUR 35,00 p.p (neem bij voorkeur cash mee). Je wordt hierbij geholpen door onze lokale vertegenwoordigers.

In het vliegtuig, of na aankomst, word je gevraagd een formulier in te vullen dat je samen met je paspoort bij de douane moet tonen, op basis hiervan krijg je een stempel in je paspoort. Praktische tip: neem een pen mee!

In Egypte wordt elk bezoek geregistreerd. Langs alle wegen staat de toeristenpolitie die de registraties controleert. Reis je met ons en onze partners, dan worden de formaliteiten voor je verzorgd. Onder verantwoordelijkheid van onze lokale vertegenwoordigers heb je met de registraties toegang tot de wegen en bezienswaardigheden die je bezoekt.

Gezondheid

 • Vaccinnaties voor DTP en Hepatitis A worden aangeraden.
 • Leidingwater is in Egypte niet drinkbaar. Overal kun je voor kleine bedragen flessen mineraalwater kopen.
 • Let goed op wat je eet en drinkt. Neem middelen mee tegen darmstoornissen en lichte pijnbestrijding.

Geldzaken

 • In Egypte wordt betaald met de Egyptische pond.
 • Je kunt in Cairo, Aswan, Luxor en in veel hotels pinnen. Je kunt altijd contact betalen en op de meeste plaatsen worden creditcards geaccepteerd.

Diensten en fooien

 • Voor verleende diensten is het gebruikelijk om met fooien te betalen. Wij houden doorgaans een bedrag van EUR 35,– per persoon aan. Voel je vrij andere fooien te geven, dit doe je op basis van je eigen gevoel van voldoening.
 • Bij excursies, shops, op de luchthavens en elders worden je diensten aangeboden en soms opgedrongen. Je bent in niets verplicht deze aan te nemen, noch daarvoor te betalen. Wel is het belangrijk te zien waarom dit zo is, de verschillen tussen arm en rijk zijn groot en er bestaat in Egypte geen sociale zekerheid. Men heeft het geld hard nodig.
 • Bij de bezichtiging van sommige tombes en tempels mogen gidsen geen uitleg geven binnen. Hier maken “nep- gidsen” gebruik van, zij spreken je aan en beginnen je uitleg te geven met het doel om geld voor deze service te krijgen. Bedank hiervoor vriendelijk.
 • Tijdens de excursies en bij bezienswaardigheden zijn de toiletten openbaar. Hoewel je daar gevraagd word te betalen, is toiletbezoek gratis.
 • Bij stops en in souvenirshops worden je dingen in de hand gedrukt. Neem deze niet aan, als je dit niet wilt.

Tijdsverschil

 • In Egypte is het één uur later dan bij ons.

Veiligheid

 • Overal langs de wegen in de woestijn en bij wegen die toegang geven tot steden en bezienswaardigheden worden politiecontroles uitgevoerd. Hoewel dit soms anders voelt, zijn deze controles er om jouw veiligheid te garanderen. De Egyptische staat bewaakt op deze manier een veilig toerisme, de grootste inkomstenbron van het land.
 • Normaliter wordt gebruik gemaakt van de snelwegen en agrarische wegen, de snelwegen door de woestijn mogen uit veiligheidsoverwegingen niet met toeristen worden gemaakt. Vreemd genoeg mag je wel zelf op deze wegen rijden, zorg dan wel voor je registratie, stempel in het paspoort en duidelijk leesbare papieren van de huurauto.

Van dag tot dag:

Klassieke 8 daagse rondreis:

Dag 1  Je vliegt naar Caïro vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf. Na aankomst word je door onze vertegenwoordigers persoonlijk verwelkomd en langs de douane geleid. Vervolgens word je naar het hotel gebracht en geholpen met inchecken. Overnachting in Caïro.

Overnachting in het Pyramids Park Hotel op basis van logies en ontbijt, of elk ander gewenst hotel.

Dag 2  Na ontbijt word je opgehaald en breng je met je privé- gids bezoek aan de piramides en sfinx op het Gizeh plateau. Je kunt daarna van je vrije middag genieten, of -voor de liefhebber- bezoek Memphis & Sakkara! Excursietijden in overleg met jouw gids. Overnachting in Caïro.

Overnachting in het Pyramids Park Hotel op basis van logies en ontbijt, of elk ander gewenst hotel.

Dag 3  Vandaag ga je met je gids naar Tahrir Square voor bezoek aan het Egyptisch Museum*. Daarna heb je een vrije middag in Cairo. Leuk is de Citadel, de Koptische wijk en Mohamed Ali Moskee te bezoeken en de gezellig drukke Khan el Khalili bazaar (vraag naar de optionele excursies). Overnachting in Cairo.

Overnachting in het Pyramids Park Hotel op basis van logies en ontbijt, of elk ander gewenst hotel.

* De opening van het nieuwe Grand Museum is al een paar keer uitgesteld. Opening naar verwachting in 2024.

Dag 4   ‘s Morgens word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht van Cairo naar Aswan**. Na aankomst in Aswan word je opgehaald en bezoek je eerst de Tempel van Philae, de Hoge Dam en de Onvoltooide Obelisk. Dan check je in op de Nijlcruise, waar je luncht. Diner en overnachting aan boord in Aswan.

Overnachting aan boord van 5* Nilecruiser op full board basis (ontbijt, lunch en diner).

**Desgewenst kun je van Cairo naar Aswan met de nachttrein reizen, vraag naar de mogelijkheden.

Dag 5  ‘s Morgens kun je met een felucca het Nubische dorp bezoeken, of je maakt de excursie naar Aboe Simbel. De Nijlcruise begint pas na de lunch. Eerste  aanlegplaats is Kom Ombo, waar je uitgebreid de indrukwekkende tempel van Kom Ombo bezoekt. De cruise gaat verder naar Edfu waar je overnacht aan boord.

Overnachting aan boord van 5* Nilecruiser op full board basis (ontbijt, lunch en diner).

Dag 6  s’ Morgens bezoek je uitgebreid de tempel van Edfu, gewijd aan Horus en een van de best bewaarde tempels in Egypte. Je passeert daarna de Esna sluizen en vaart verder richting Luxor. In Luxor ga je naar de Oostbank waar je een bezoek brengt aan de prachtige tempels van Luxor en Karnak verbonden door de sfinx avenue (mooi ook ‘s avonds in het licht). Na diner overnacht je aan boord in Luxor.

Overnachting aan boord van 5* Nilecruiser op full board basis (ontbijt, lunch en diner).

Dag 7  Vandaag bezoek je eerst de Kolossen van Memnon. Vervolgens ga je naar de Vallei der Koningen op de Westbank en zie je drie graftombes van binnen. Wij adviseren die van Seti I en Ramses III en IV, vraag je gids naar de mogelijkheden. Optioneel kun je ook een bezoek brengen aan het graf van Toetanchamon. Dan word je met je gids naar de grootse tempel van Koningin Hatsjepsoet gebracht. In de namiddag ga je naar je hotel*** waar je comfortabel overnacht in Luxor.

***Ben je op zoek naar souvenirs, dan kunnen wij de alabaster fabrieken aanraden. Hier worden met de hand en met traditionele technieken artefacten op eerlijke en authentieke wijze nagemaakt van alabaster, onyx en zandsteen. Het verhaal wordt verteld dat de opa van de huidige eigenaren bij de opgravingen van het graf van Toetanchamon is geweest, de foto’s in de fabriek zijn er getuige van. Vraag ernaar, ze vertellen je met trots meer geheimen…

Overnachting in het Jolie Ville Hotel & Spa Kings Island of soortgelijk op basis van logies en ontbijt.

Dag 8  Vroeg in de ochtend wordt je naar Luxor airport gebracht voor je vlucht naar huis.

— De reis eindigt, maar herinneringen blijven—

Wil je jouw planning aanpassen, je reis uitbreiden met een paar dagen aan de Rode Zee, of een andere hotelkeuze maken? Bel, of mail en laat ons weten!

De genoemde vanaf- prijs geldt voor het landarrangement gebaseerd op vier personen. Onze pakketreizen omvatten zowel de landarrangementen als de vluchten.

Na aanvraag van een offerte worden de vluchten die het beste bij het landarrangement passen afzonderlijk en met transparante prijzen in ons voorstel aangegeven. Advisering en boeking van vluchten doen wij kosteloos. Vluchten kunnen ook zelf geboekt worden, dan wordt alleen het landarrangement afgenomen.

Afspraak maken
Offerte aanvragen
Reis boeken

Niet deze reis?

Kijk voor je vakantiebestemming eens naar onze andere Egypte reizen, of 8- daagse rondreizen naar het Midden- Oosten.